La Bofill?

Tothom en parla com si fos un membre més de la família. Sens dubte es tracta d’un dels referents més influents dins de l’actual àmbit educatiu català. Però, què és la Fundació Jaume Bofill?

Resumidament, es tracta d’una fundació cultural privada nascuda a finals dels anys ’60, amb una llarga trajectòria centrada en el coneixement de la societat catalana i la recuperació de la cultura popular del país. Els seus promotors, el Josep Maria Vilaseca i Marcet i senyora, Teresa Rosa i Formosa, foren dues personalitats molt significades de la vida sociocultural catalana durant la Transició i la recuperació de les llibertats democràtiques, fins al punt de ser distingits ambdós amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La Bofill, que en el seu nom fa honor al filòsof tomista i catedràtic de metafísica Jaume Bofill i Bofill, nasqué institucionalment fortament arrelada en l’òrbita catòlica i volgudament fora dels àmbits universitaris. Des d’un inici es sostingué mitjançant el patronatge i mecenatge particular (Fundació Institut PACIS i Fundació de Serveis de Cultura Popular), i avui dia la xarxa institucional que la fa possible és tentacular i molt diversa (exemple paradigmàtic de partenariat públic i privat). Podem destacar el patrocini de l’Obra Social de La Caixa (Educaixa), l’aportació del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració amb el Centre Unesco de Catalunya, per exemple.

logofjb

Des de l’any 2009 la Bofill és el principal Think Tank educatiu català. La seva influència és aclaparadora, la seva agenda marca l’opinió publicada i orienta els debats pedagògics dins i fora dels centres educatius, i impulsa alguns dels projectes més destacats de l’actualitat educativa com ara per exemple: L’Aula de la Fundació Jaume Bofill, Escola Nova 21, Educació Demà, Què funciona en educació, Debats d’Educació, Lecxit, Aprenentatge-Servei (APS).

Per acabar, destaquem la secció audiovisual de la seva web, en la que podreu trobar una curada selecció de vídeos d’entrevistes i documentals de contrastada qualitat. Bon profit!

PD.-Si voleu contactar amb La Bofill: