Mite: La llet és dolenta pels adults?

Els mites sobre alimentació condicionen els hàbits nutricionals de moltes persones i poden influir de manera decisiva en la seva salut. Es presenta com una resta d’un passat d’ignorància, però també per creences errònies fomentades per interessos comercials, econòmics i per una publicitat tendenciosa.

En el post anterior us vaig presentar el mite “La llet és dolenta pels adults i adolescents”, I us vaig preguntar que us assemblava. La resposta és: FALS.

La llet és un aliment molt complet ja què aporta proteïnes d’alt valor biològic (té tots els aminoàcids que necessita una persona), hidrats de carboni, lípids, aigua, calci i vitamines A, D, B1 i B12. Ajuda notablement en la millora de la salut, disminueix la hipertensió arterial, la diabetis, …

De bebès tots tenim l’enzim lactasa i gràcies a ella digerim la lactosa de la llet. Però, al créixer, molts nens perden aquesta capacitat i ja no els hi senta bé (però ni li passa a tothom).

Llavors, perquè se sent dir? Des de La universitat de Harvard és va dir que igual no era l’única font de calci. Això és cert, però no vol dir què no s’hagi de prendre.

També perquè se sent dir a moltes persones que li “cau malament”.  Això neix perquè tenim mètodes més eficaços de detecció de la intolerància a la lactosa. I això implica què ara es poden diagnosticar i abans no, no vol dir que n’hi hagin més casos!

I si sentiu la “famosa frase”: “Cap animal beu llet d’adult!”  No en feu cas i com molt bé diu Jose Manuel Mulet (profesor de biotecnología de la Universitat Politècnica de València i investigador a l’Insititut de Biologia Molecular i Celular de Plantes): “Tampoc hi ha cap animal que faci paella els diumenges, i això no vol dir què la paella sigui dolenta”.

La recomanació de llet per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) és:

– Adults: 500 ml/dia (2 gots)

– Adolescents: 1 l al dia

– Nens: 750 ml/dia

 

Algunes fonts:

http://www.tecnoxplora.com/ciencia/ecologia/malo-adultos-beber-leche_2014090857fca5d30cf2fd8cc6b0ead9.html

http://www.fundaciondelcorazon.com/nutricion/alimentos/leche-yogur-y-queso.html

http://www.cuidateplus.com/alimentacion/nutricion/2015/06/01/bueno-beber-leche-mitos-razones-cientificas-69792.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *