Una ciutat per a les persones i els animals

Lucas Arinero

El mes de gener, la Royal Society of Wildlife Trusts, una organització anglesa per a la conservació de la natura, va publicar la guia Cases per a les persones i la fauna salvatge: Com construir habitatges respectuosos amb el medi ambient amb l’objectiu d’ajudar els governs locals a avançar cap a un desenvolupament urbanístic més sostenible i compatible amb l’entorn.

Aquest document inclou consells com, per exemple:

  • Integrar els ecosistemes del municipi en el mapes de planejament urbanístic.
  • Fer corredors verds per connectar els diferents espais urbans i periurbans, moure’s a peu o en bicicleta i gaudir del paisatge.
  • Fomentar l’ús d’espècies autòctones de plantes, als parcs públics i als jardins privats, que serveixin de refugi a la fauna local.

La guia posa el focus en que impulsar la construcció d’habitatges respectuosos amb l’entorn natural, que proporcionin un fàcil accés a espais verds de qualitat i l’oportunitat d’experimentar la fauna salvatge per a tothom, comporta beneficis a nivell ambiental (millora la qualitat de l’aire, deixa espais per drenar les crescudes dels rius, etc.), social (millora la salut i la qualitat de vida de les persones) i també econòmic (crea ciutats més atractives per viure, treballar i estudiar).

En un context de forta pressió humana sobre la terra, degut a la creixent expansió de les àrees urbanes i l’agricultura per fer front a la demanda mundial d’habitatge i de menjar, i sobre certes plantes i animals, degut a la introducció d’espècies invasores pel moviment global de persones i mercaderies, els pobles i les ciutats poden jugar un paper important per evitar la destrucció d’hàbitats i conservar la biodiversitat. Per fer-ho possible, en el moment d’aprovar nous projectes d’urbanització o de remodelació urbanística cal garantir que es construiran edificis i espais púbics amb un emplaçament i un disseny respectuosos amb l’entorn natural.

La fauna urbana inclou animals com ocells, abelles, granotes, eriçons, ratolins i altres petits mamífers. És important recordar que els animals salvatges no són mascotes i suposen un risc per a la salut i la seguretat de les persones, ja que poden transmetre malalties, provocar picades o mossegades i causar accidents de trànsit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *