Posar les cadenes del cotxe (en 3 passos)

Àlex Muñoz

 

Hivern al volant, fred polar a casa nostra i pistes al 100%… toca parlar de les cadenes per la neu del cotxe; desconegudes per la majoria (el 70% d’usuaris no sap col·locar-les) i fins i tot odiades per una part, són unes eines que tot i que la normativa no obliga a portar-les, és convenient que les tinguem preparades al maleter per si de cas, especialment si tenim previst circular per muntanya o ho fem per zones fredes; si la calçada estigués nevada o gelada, la senyalització ens obligués a circular-hi amb elles i no en disposéssim, hauríem d’aturar el vehicle al marge on no molestèssim i esperar fins que les llevaneus netegessin la via…no tenir-les no sembla bona idea, oi?

Però no n’hi ha prou amb portar-les al maleter, és fa necessari que n’aprenguem a col·locar-les: mira’t el video (27 segons) o bé la infografia del RACC i ben segur que n’aprendràs; és cert que portser la primera vegada no serà bufar i fer ampolles però, si practiques com fer-ho, instal·lar-les quan siguin necessàries no esdevindrà missió impossible!

Recorda que:

  • Les cadenes sempre es posen a les rodes motrius (en els vehicles de propulsió aniran a l’eix posterior).
  • Quan les instal·lis, desconnecta tots els dispositius d’ajuda electrònica a la conducció (ASR, ESP), ja que aminoren l’efecte de tracció de les cadenes.
  • Cal col·locar-les abans que la capa de neu sigui massa alta i una vegada hi circulis amb elles, no pots superar els 50km/h
  • Després de muntar-les i recórrer uns metres, comprova que estiguin ben tensades.
  • Si són de ferro, després de fer-les servir, neteja-les amb aigua abundant per eliminar les restes de sal i neu.  Guarda-les ben seques.
  • Si no portes “pneumàtics d’hivern” i circules sense cadenes quan la senyalització t’obligui a fer-ho amb elles, a més d’accident gairebé segur, la temeritat pot ser denunciada amb una multa de 200 euros i la immobilització del vehicle.

 

4 comentaris sobre Posar les cadenes del cotxe (en 3 passos)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *