Paraules de l’any 2018: Sororitat, Microplástico, Toxic…

Ja les tenim aquí! Aquests neologismes són el resultat del que hem viscut durant el 2018, i reflecteixen els impactes viscuts a la nostra societat. Posem-nos al dia.

A Catalunya, el neologisme català més votat de l’any 2018 ha estat SORORITAT.

El vocable ‘sororitat’ es refereix a la relació de solidaritat entre dones per motius socials, ètics i emocionals. Va guanyar amb el 32,65% dels vots.

La paraula ‘sororitat’ s’utilitza en feminisme des de fa diversos anys com a versió femenina de la fraternitat que Miguel de Unamuno ja proposava per al castellà el 1921 a ‘La tía Tula’ i que l’Observatori de Neologia va començar a documentar en català a finals de l’any 2016.

Segons l’IEC, va ser el 2017, i sobretot el 2018, quan aquesta paraula s’ha incorporat realment a l’ús social, i per això ara serà candidata a formar part del Diccionari de la Llengua Catalana.

La imatge és un retall de la publicada a El Periódico Digital del dia 18.12.18

Significat de sororitat:

Una amistat entre dones diferents i parells, còmplices que es proposen treballar, crear i convèncer, que es troben i reconeixen en el feminisme, per viure la vida amb un sentit profundament llibertari.

En donar el pas qualitatiu que ens trasllada de la solidaritat a la sororitat, s’obren noves possibilitats d’acció col·lectiva i de militància feminista pels drets humans de les dones i contra el patriarcat, la misoginia, la desigualtat sexual i la violència masclista en totes les seves formes (física, econòmica, institucional, etc.).

Per tant, el concepte de sororitat té a veure amb el reconeixement, amb el suport i amb la germanor entre dones que, en percebre les seves problemàtiques com una experiència comuna compartida, aconsegueixen apartar les seves diferències per treballar pel canvi social i construir un món diferent, més just i millor.

 

A Espanya, el neologisme de l’any escollit ha estat MICROPLÁSTICO

La Fundéu BBVA s’ha decantat per ‘microplástico‘, un terme que es refereix als fragments de plàstic de menys de cinc mil·límetres de mida, fabricats d’aquesta forma o que s’hi ha format a partir de la descomposició d’altres productes i que es troben incorporats a l’entorn.

Els microplàstics estan a la sorra de les platges, en els organismes dels animals, a la sal marina que consumim i fins i tot a l’aigua, fet que ha fet saltar l’alarma ambiental entre la població.

Més informació sobre els microplàstics a la notícia de La Vanguardia sobre la paraula de l’any.

 

I en anglès, la paraula del 2018 per als Diccionaris Oxford és TOXIC

L’adjectiu tòxic és definit com “verinós”. Aquesta paraula apareguda per primera vegada en anglès a mitjan segle XVII a partir del llatí medieval, tòxic significa “enverinat” o “imbuït de verí”, amb origen en el grec toxikon pharmakon: un verí letal utilitzat pels antics grecs per a triturar i posar a les puntes de les seves fletxes. Curiosament, no és farmakon, la paraula de verí, que va fer el salt en llatí aquí, sinó toxikon, que prové de la paraula grega per ‘arca’, toxon.

Per què es va triar tòxic com a Paraula de l’Any?

El 2018, el tòxic ha afegit moltes cadenes de paraules convertint-se en un descriptor intoxicant per als temes més parlats de l’any. És l’abast de la seva aplicació, que va fer que s’elegís, perquè la paraula tòxic s’ha utilitzat en una sèrie de contextos, tant en els seus sentits literals com en els més metafòrics.

Segons els Diccionaris Oxford, els 10 topònims tòxics de l’any, és a dir, les paraules habitualment utilitzades al costat de tòxic, són indicatives d’això, resulta que els top 10 ‘tòxics’ col·locats el 2018 per freqüència absoluta són:

  1. Química
  2. Masculinitat
  3. Substància
  4. Gas
  5. Medi ambient
  6. Relació
  7. Cultura
  8. Residus
  9. Algues
  10. Aire

Més informació en vídeo dels Diccionaris Oxford.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *