Neuroeducació (i neuroaprenentatge)

Robert López

Potser és un tema que toca a Educació o potser m’he colat en la llista de possibles dinamitzacions però la barreja de disciplines ja és una realitat i a Recursos Humans també també estem interessats en indagar en com aprenem.

La neuroeducació és una nova visió de l’ensenyament basada en el cervell. S’està avançant molt en el coneixement que tenim del nostre òrgan pensant i s’està explorant molt en com funciona respecte al nostres processos d’aprenentatge. Aquí teniu un article que ho defineix molt bé.

La neuroeducació té especial rellevància en l’educació dels infants ja que es podria arribar a determinar de manera científica quan el cervell, per exemple, està preparat per aprendre a llegir. Avançar passes maduratives no té sentit. Però des de la nostra perspectiva parlem de formació d’adults i de què ens motiva a aprendre. A diferència dels nadons (interès absolut per tot)  i de la infància (interès absolut per gairebé tot) conforme anem creixent l’interès general decau de manera molt notòria i estem menys oberts a l’aprenentatge. Podrà la neuroeducació donar claus per la formació en adults? Després de dècades amb uns models d’aprenentatge molt rígids estem preparats per un canvi radical? Segurament ens acabaran donant algunes claus com aquesta: si el cervell s’emociona, aprenem.

I per copsar una mica opinions, una pregunta…

1 comentaris sobre Neuroeducació (i neuroaprenentatge)

  • Epa! Robert, quedes automàticament fixat com a col·laborador de l’àmbit educatiu ja ja

    I parlant de formació:

    La forma és el límit i la determinació que segons els clàssics s’oposa al caos i la disgregació. Si la formació en context professional és el procés per aconseguir que una persona tingui una forma que s’adequï a la seva funció laboral, mitjançant l’adquisició de competències, la pregunta educativa seria: Què és la formació personal? Quina és la forma de la persona? En altres paraules, quina és la forma generadora de formes? Aquestes reflexions no són meves, lògicament, sinò estretes de les meves anotacions de la interesantíssima conferència del Josep Maria Esquirol, el profe de filosofia, a la darrera Jornada del Centre Promotor APS que podeu sentir a https://youtu.be/qBprQsNe2uA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *