22/02/2023
Teletreball?
O telesupervivència? Dilema molt interessant el que planteja Albert Cañigueral, expert en organitzacions i treball col·laboratiu, a l’article Tres lecciones del COVID-19 para el futuro del trabajo.
Sens dubte aquest escenari que ha obert la crisis sanitària ha esdevingut el major laboratori i experiment de teletreball de la història. L’autor destaca alguns elements claus del moment temporal que ens ha tocat viure:
- No tothom pot teletreballar. Segons un estudi de Randstad de març del 2020 solament el 22,3% de la població ocupada pot teletreballar. L’anàlisi de qui pot i qui no, i de quina manera, ha agafat a pràcticament a totes les organitzacions a peu canviat.
- No són condicions normals. Confinament, estat d’alarma, infants o grans a casa, sense un espai idoni per treballar garantit…amb aquests elements, no té sentit qualsevol comparació amb una realitat mig normal.
- Elements positius. Un elevat impuls per definir un correcte model de teletreball, relacions laborals més humanes, la tecnologia com element clau, la possibilitat (real o no) de que “tot” pot ser en remot, etc…Finestres d’oportunitat.
- Presència de les plataformes digitals al nostre dia a dia. Vulguem o no són una realitat i una necessitat. La pregunta definitiva que fa l’Albert Cañigueral és: què hauria passat si la pandèmia haguès estat al 2005?
L’article explora moltes altres idees i planteja la possibilitat d’aprofitar els canvis que vindran després del COVID-19.