Minipúblics

Ferran Martos

Comparteixo amb vosaltres aquest article “Ciutadania escollida per sorteig fent política”, que reflexiona sobre un instrument d’experimentació i innovació democràtica, els minipublics, o assemblees ciutadanes, jurats ciutadans, conferències de consens o enquestes deliberatives.

Bàsicament el model es fonamenta en escollir una mostra aleatòria de la ciutadania per sorteig, amb criteris de representativitat i diversitat, els quals reben informació i perspectives sobre un tema concret, a partir d’aquí es genera un debat, del qual sortiran recomanacions pel que fa a una política, llei, etc…

Els elements que donen força al model son: la millora dels nivells d’inclusió i de diversitat, gràcies a escollir els participants mitjançant un sorteig, i en segon lloc la qualitat del debat.

Ens trobem doncs davant un nou format de col·laboració en la presa de decisions i d’interacció entre la ciutadania i les administracions públiques.

 

1 comentaris sobre Minipúblics

  • M’encantaria participar en els minipublics, i encara que no em toqués, trobo que és una idea fantàstica perquè el poble es senti escoltat. Estem molt separats poble i política, quan haurien d’anar pel mateix camí, de fet la política o els polítics haurien de treballar per al poble, per això els escollim.
    Tant de bo els minipublics comencin es facin realitat!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *