Ecologia emocional

Ana de Mingo

L’Ecologia Emocional és l’art de la sostenibilitat emocional

 

Ecologia Emocional és un model de gestió de les emocions creat l’any 2002 per Jaume Soler i Mercè Conangla, destacats professionals dins de l’àrea de l’auto-coneixement i de la psicologia personal.

 

Ambdós psicòlegs ens apropen a com l’Ecologia Emocional ens ofereix models d’«Educació Emocional» que permeten donar resposta a la prevenció d’alguns dels principals problemes que estan afectant la nostra societat i que estan presents en tots els ecosistemes: familiar, social, educació, salut, organizacions i empreses.

 

La premisa és que “quan millora la persona tot el que l’envolta evoluciona”. Es tracta doncs, de posar en joc i incrementar les capacitats de cada persona per gestionar de forma adaptativa, sostenible i ecològica el seu món emocional. […] És l’art de viure vides emocionalment sostenibles, cuidant dels nostres dos planetes: la Terra i el nostre món interior […].

 

Per fer un petit tasteig, apuntar els 7 principis de la gestió ecològica de les relacions:

1. Principi de l’autonomia personal: Ajuda’t a tu mateix i els altres t’ajudaran.

2. Principi de la prevenció de dependències: No facis pels altres allò que ells poden fer per si mateixos.

3. Principi del bumerang: Tot el que fas als altres, també t’ho fas a tu mateix.

4. Principi del reconeixement de la individualitat i la diferència: No facis als altres allò que vols per a tu, podeu tenir gustos diferents.

5. Principi de la moralitat natural: No facis als altres allò que no vols que et facin a tu.

6. Principi de l’autoaplicació prèvia: No podràs fer ni donar als altres allò que no ets capaç de fer ni donar-te a tu mateix.

7. Principi de la neteja relacional.Tenim el deure de fer neteja de les relacions que són fictícies, insanes i que no ens permeten créixer com a persones.

 

¿Qué emociones mueven unas y otras palabras?

En el primer caso: alegría, coraje, autoestima, aceptación de sí mismo, orgullo por lo que uno es, gratitud, amor… En el segundo caso: tristeza, ira, envidia, vergüenza, desprecio, inseguridad, ansiedad, miedo al rechazo y a la soledad. Tal es el poder de las palabras. Tal es su fuerza. Cuando la palabra surge de la mente y atraviesa el jardín se llena de significado. Las palabras pueden transformar los jardines interiores en obras de arte, pueden adornar todos los rincones de la casa de la mente con vida y luz o bien pueden ensombrecer las viviendas, convertir los jardines emocionales en desiertos.

Soler & Conangla

 

Finalment, convidar-vos a llegir el darrer butlletí de l’Institut d’Ecologia Emocional: Institut d’Ecologia Emocional _ Newsletter EE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *