Drogotest: mites i llegendes!

Àlex Muñoz

Augment del número de drogotest efectuats als conductors; a diferència de la d’alcoholèmia, relativament popular i coneguda pels usuaris, la prova de detecció de drogest no ho és tant i comencen a difondre’s mites què poc o res tenen a veure amb la realitat…què en saps del “drogotest”? 

“VAIG FUMAR UN PORRO DE MARIA FA 3 DIES I VAIG DONAR POSITIU”

El pretext més utilitzat però no “bona excusa té el malalt que pixa i diu que sua”… el THC (tetrahidrocannabinol) és detecta per la saliva on permaneix una mitjana de dotze hores des del darrer consum i per tant, si l’usuari l’ha consumida fa dos o tres dies, la prova de detecció serà negativa.

Scratched red oval stamp with the words - false- illustration

“LA PROVA QUE VAL ÉS LA DEL LABORATORI”

La policia et farà la prova “in situ” amb un analitzador portatil  que triga entre 5 i 10 minuts en donar un resultat què té valor “indiciari”; si aquest resultat fos positiu (o presentessis símptomes) restaràs obligat a facilitar una altra mostra de saliva que serà adreçada a un laboratori on, en base a un anàlisi més exhaustiu, s’obtindrà un resultat amb valor probatori d’evidència.

ok“PERQUÈ ET MULTIN HAS DE CONDUIR COL·LOCAT”   

La Llei de Seguretat Vial LSV castiga “conduir amb la presència de drogues tòxiques, substàncies piscotròpiques i/o estupefaents a l’organisme” i la sanció consisteix en una multa de 1000€ i la pèrdua de 6 punts del teu permís; si a més presentessis símptomes de conduir sota la influència d’aquestes substàncies estaries cometent (presumptament) un delicte contra la seguretat viària (art. 379.2 CP) castigat amb penes que poden anar, des de la retirada del teu permís a penes de multa, i /o treballs en benefici de la comunitat  fins a penes de presó. No és cap broma!

Scratched red oval stamp with the words - false- illustration

 “SI ET NEGUES A FER EL DROGOTEST, T”ACUSEN D’UN DELICTE” 

Si condueixes un vehicle a motor o ciclomotor i ets requerit  pels agents a fer les proves pels motius legalment establerts (símpotomes, controls preventius, implicat en accident, infraccions…) la negativa a sotmetre’s a les proves de detecció de drogues és un delicte castigat amb fins un any de presó (art.383 CP); la resta de conductors com ciclistes o usuaris obligats a fer les proves i que es neguin cometen una infracció administrativa al RGC i la multa és de 1000€.

ok

“I SI PRENC UN XAROP AMB CODEÏNA, DONO POSITIU?”

Dubte amb indicis de hipocondria i adicció a la conducció”(i al “bisolvon!”)…potser tu tampoc ho tens del tot clar….què en penses? el drogotest donarà positiu… és legal conduir si has pres medicaments prèviament?….ànim i mulla’t: deixa la teva resposta a comentaris! si participes, debatim la solució el més aviat possible!

question-mark-blue-1630386

 

 

4 comentaris sobre Drogotest: mites i llegendes!

  • Bueno, lo de cantidad “normal” ya sabemos que es algo ambiguo, pero SI, estoy contigo:

   La cantidad de codeína que tienen los jarabes es bastante baja por lo que, si toma las dosis prescritas NO superará el “punto de corte” en “opiaceos” del test ya que éste da positivo al superar dicho punto de corte, no por detectar la substancia; pero claro….si ha consumido todo el jarabe o lo hace de manera crónica, pues sí….daría positivo; merci por contestar Sergio!

 • se tendría que valorar si estamos delante de una infracción administrativa, es decir, no hay afectación a la conducción…. En este caso se tendría que presentar recurso por la denuncia y ya dependería de la valoración de la administración.
  En cambio, si hay afectación a la conducción y nos encontramos ante un ilícito penal, sería el juzgado el que valoraría si la cantidad es la suficiente para haber afectado a la conducción..
  Es difícil de contestar de una forma clara, no????

  • Si, la pregunta también es un poco….
   Quizá aclare un poco el tema el art 14.1 de la LSV :
   “No pot circular per les vies objecte d’aquesta Llei el conductor de cap vehicle amb presència de drogues a l’organisme, de les quals s’exclouen les substàncies que s’utilitzin amb prescipció facultativa i amb una finalitat terapèutica, sempre que s’estigui en condicions d’utilitzar el vehicle de conformitat amb l’obligació de diligència, precaució i no-distracció que estableix l’art. 10”.

   A nivel administrativo, si la persona da positivo en el test pero puede acreditar que ha consumido el jarabe con receta médica, fines terapéuticos y no presenta síntomas, no debería ser denunciado; si lo fuera y lo acreditara en el recurso, lo ganaría;

   Ahora bien, si además del positivo en la prueba de detección, el conductor presenta síntomas claros de influencia de la substancia detectada, estaríamos como dices ante una presunta conducta delictiva, pero el juez va a valorar por encima de la “cantidad” de substancia detectada, el testimonio de los agentes actuantes y su descripción sintomatológica que será la prueba clave

   Perdona el rollo y muchas gracias por contestar!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *