Desenvolupament personal: confiança o escepticisme?

Robert López

Totes les idees de felicitat sempre acaben a una tenda(Zygmunt Bauman)

Vivim una autèntica explosió del món del desenvolupament personal. Sembla que socialment ja s’ha trencat la barrera i tothom dispensa una mirada positiva a aquest àmbit. Anar a teràpia psicològica ja no és una cosa de bojos, educar sobre les emocions a l’escola és un deure inexcusable, parlar de les emocions s’ha estès, les organitzacions es preocupen pel benestar corporatiu, anar a teràpies grupals no significa formar part d’una secta i els llibres d’autoajuda ja no són “palabrería barata” sinó que es poden trobar coses molt interessants (i molta brossa). En aquest escenari…encara hi ha escepticisme sobre el desenvolupament personal? La resposta és que sí. Encara hi ha gent que desconfia d’aquest món (així en genèric) en bona part per l’intrusisme en general que pateix entre els seus professionals i també per l’esoterisme d’algunes propostes. Aquest efecte calaix de sastre és contraproduent per les nombroses i objectives virtuts de moltes d’aquestes propostes.

Un dels punts que ens pot fer entendre el paradigma en el que ens movem és l’obsessió per la felicitat que descriu aquest article. Aquest transvasament de la felicitat de l’esfera privada a la pública potser ha agafat a una part de la societat en fora de joc. Hem passat d’una societat on mostrar emocions era signe de debilitat  i vulnerabilitat a una on l’educació emocional ha arribat a tots els espais i de múltiples maneres. Tota aquesta obsessió per la felicitat té un punt mercantilista i, evidentment, té molt a veure amb la percepció distorsionada que tenim sobre la nostra felicitat i en com magnifiquem la de la resta.

Aquesta barreja a vegades resulta difícil de digerir però és imprescindible separar el gra de la palla. Cal diferenciar el concepte de felicitat buida i d’afirmacions riguroses com “pots aconseguir-ho tot si t’ho proposes” del que és l’autoconeixement, la consciència, la identitat i la millora de les habilitats i relacions personals/professionals que ens pot proporcionar el  desenvolupament personal.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *