Bàsic sobre incendi en bloc d’habitatges.

La declaració d’un incendi en un habitatge és un esdeveniment suficientment seriós com per conscienciar a la població del que MAI s’ha de fer i de com hem d’actuar quan en el nostre habitatge o el bloc on vivim quan es declara un incendi; Els blocs de pisos, de més o menys alçada, poden convertir-se en trampes mortals si no es prenen les decisions correctes.

En primer lloc hem de recordar com a premissa bàsica que el foc és una reacció quimica que comença quan hi ha tres elements fonamentals: combustible, oxigen i calor. Quan un d’aquests tres elements desapareix aleshores el foc simplement deixa de sustentar-se i s’apaga.

Si ens trobem a casa nostra, en un pis, i es cala foc a dins el que hem de fer és primer de tot intentar apagar-lo amb algun extintor que tinguem a mà o l’escala. En cas de no ser possible extingir-lo en els moments inicials s’ha d’abandonar immediatament aquella estança, tancar la porta i sortir de l’habitatge tancant absolutament totes les portes i finestres que trobem al nostres pas en la mesura del possible i sense posar-nos en risc innecessàriament. Un cop sortim, sense oblidar les claus de casa, avisarem al 112 immediatament i informarem als bombers de la situació. El fet d’haver deixat el foc sense oxigen provocarà que aquest es mantingui controlat dins de l’estança afectada fins que arribin els bombers. Per tant, recordeu:

  1. No perdeu la calma
  2. Intenteu apagar el foc en el moment inicial només si és possible i no hi ha perill per vosaltres
  3. Si no el podeu apagar  i si hi ha massa fum, sortiu de l’habitació immediatament.
  4. Tanqueu portes i finestres del pis, quedeu-vos al replà de l’escala amb les calus del pis i truqueu al 112.
  5. Espereu als serveis d’emergències a peu de carrer i feu cas de les seves indicacions.

Per altra banda, si l’incendi es troba en vostre bloc, recordeu, MAI sortiu a l’escala si hi ha fum. L’escala d’un edifici plena de fum es pot convertir en un lloc molt perillós i letal si no es disposa de l’equip necessari; en aquest cas feu el següent

  1. No perdeu la calma
  2. Tanqueu la porta sese passar la clau i poseu una tovallola mullada a sota per evitar que entri fum.
  3. Tanqueu totes les portes del pis i situeu-vos a la part més allunyada de l’origen del foc i del fum
  4. No sortiu al balcó si no és absolutament necessari.
  5. Truqueu al 112 i informeu de la vostra situació, els professionals us donaran les indicacions necessàries del què heu de fer.

Si vols informació pràctica relacionada, mira’t aquests vídeos explicatius de Bombers de la Generalitat de Catalunya que potser et siguin d’utilitat per entedre els conceptes explicats.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *