Aliments ecològics i de proximitat, la combinació perfecta!

Lucas Arinero

El Consell Europeu va aprovar el mes passat una reforma de la legislació sobre producció ecològica, fruit d’una consulta pública feta el 2013 amb l’opinió d’experts, acadèmics, representants del sector i ciutadans europeus, que farà més accessible la producció i la venda de productes etiquetats amb l’eurofulla als petits agricultors i ramaders, i també a les petites indústries agroalimentàries.

Un cop validat pel Parlament Europeu, el nou text legal entrarà en vigor l’1 de gener de 2021 i substituirà l’actual Reglament (CE) núm. 834/2007 per mirar d’incrementar la producció d’aliments ecològics i la confiança dels consumidors en aquests productes a Europa.

Els eixos principals de la proposta són:

  • Simplificar la certificació ecològica per als petits productors mitjançant un nou sistema de certificació en grup. Això reduirà els costos i la càrrega administrativa que comporta aquest tràmit, i fomentarà la creació de xarxes locals de productors agraris.
  • Lluitar contra la competència deslleial exigint que els productes ecològics importats de fora de la UE compleixin els mateixos requisits que els produïts a Europa. Ara només han de garantir que compleixen requisits “equivalents”, però no iguals.
  • Introduir un conjunt únic de normes que cobreixi tots els productes alimentaris ecològics, i aplicar mesures més estrictes per evitar la presència de pesticides i substàncies no autoritzades.
  • Reduir la periodicitat d’inspecció dels agricultors que no tinguin irregularitats en el compliment de la normativa durant 3 anys.

L’agricultura ecològica, que inclou els conreus, la ramaderia, l’aqüicultura i la indústria alimentària, limita l’ús de fertilitzants, pesticides i additius sintètics, prohibeix els transgènics i fomenta la utilització de races i varietats autòctones, i la cria dels animals a l’aire lliure.

A Catalunya, per obtenir la certificació ecològica cal inscriure’s al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (ccpae).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *