“Donar peix o donar la canya”

Ana de Mingo

Amb l’entrada d’avui, es pretén donar a conèixer un nou recurs que alguns serveis socials municipals estan oferint a famílies que precisen d’ajuda per cobrir les necessitats més bàsiques, com ara, l’alimentació. En aquest cas no es tracta ni d’un Banc d’aliments ni de Botiga d’aliments solidaris.

 

La targeta Moneder d’Impacte Social és un projecte impulsat des de la Diputació de Barcelona, que té com a objectiu dotar d’un instrument nou als ajuts econòmics per a alimentació, que atorguen els serveis socials municipals a persones vulnerables sense recursos. Es tracta d’una targeta amb un valor monetari definit pels Serveis Socials, que evita l’estigmatització i potencia la normalització dels beneficiaris d’aquests tipus d’ajuts, en poder escollir diversitat d’aliments en establiments de proximitat. Així l’usuari pot anar a qualsevol comerç de forma anònima i veu com s’incrementa la seva capacitat de compra i d’elecció, podent-se beneficiar de l’aplicació de descomptes en els productes bàsics, si el seu ajuntament preveu acords amb empreses i comerços d’alimentació locals.

 

 

Ara bé, aquest recurs també porta a certa remor entre el col·lectiu de professionals socials, respecte la seva idoneïtat… d’aquí el titular i que ens dóna a pensar en si és millor “donar peixos o ensenyar a pescar”. Què en penseu? Quin recurs o quina metodologia consideraríeu més adequada?

 

I relacionat amb això, just aquest matí, el col·lectiu Marea Taronja del Garraf (Moviment social que pretén posar veu i fer visible que els Serveis Socials compleixin el seu inherent objectiu: desenvolupar polítiques de benestar que capacitin les persones i millorin les seves condicions de vida), publicava el següent article: Els serveis socials i la dignitat: Ús exclusiu dels serveis socials? On posen de manifest que […] El treball social té com a objectiu establir mitjans per educar a les persones amb la finalitat que prenguin consciència d’allò que han de canviar per poder millorar la seva qualitat de vida. Crear xarxes de relació entre els membres d’una comunitat per prevenir situacions de desigualtat i donar cobertura a línies de treball per donar impuls des de dins de la comunitat a la promoció de les persones, per tal que ells mateixos puguin donar resposta a les seves necessitats. La realitat és que avui tenir feina no és garantia de poder viure autònomament. Així, els serveis socials van encaminats a ser únicament tramitadors de recursos econòmics? […]. Es recomana la lectura de l’article sencer, per conèixer diferents opinions i punts de vista!

 

1 comentaris sobre “Donar peix o donar la canya”

  • Interessant article Anna. Per als que no estem avesats a reflexionar en temes relacionats amb les polítiques socials emprades, es fa difícil opinar… òbviament la resposta al títol del post la sabem però donar canya suposa un esforç i un temps d’espera que potser en alguns casos es fa massa llarg així que potser es pot donar peix mentre s’orienten les polítiques socials a empoderar a les persones que ara necessiten ajudes econòmiques?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *