En un món molt masculinitzat com el de l’arquitectura, si preguntes per una arquitectA coneguda arreu del món, segurament el nom que més sonarà serà el de Zaha Hadid. Com ella mateixa deia: “És difícil ser una dona àrab en el negoci de l’arquitectura”; però ella va aconseguir destacar-hi, i molt!

Aquests dies hauria celebrat el seu aniversari: va néixer el 31 d’octubre de 1950, tot i que no va arribar a fer els 66 (va morir el 31 de març de 2016). És un bon moment per a recordar la seva figura i la seva obra, a través de l’extensa entrevista que Alain Elkann li va fer per al Huffington Post en el 2015.

Phaeno Science Centre, Wolfsburg, Alemanya

 

Va començar a treballar quan la professió estava dominada encara pel dogma de la modernitat: “Les alternatives eren historicisme, postmodernisme i neorracionalisme. Vaig pensar que hi hauria d’haver una altra alternativa, i així vaig començar (…) sense saber que en aquest esforç descobriria altres coses”.

Pavelló pont i pont del Tercer Mil·leni, riu Ebre, Saragossa

 

Sobre urbanisme, una bona reflexió que no sempre es dona: “Les ciutats haurien d’invertir en una bona organització espacial, que té més impacte que fer un edifici terrible i barat, que es veu molt”.

I, com no, sobre el paper de la dona a la professió: “Seré honesta, és molt difícil explicar coses als homes. És pràcticament impossible. La generació més gran del meu despatx pensa que saben tot millor que ningú. Les generacions més joves són molt més flexibles.”

És una afirmació que no deixa indiferent… Què en penseu?

 

FOTO DE PORTADA:
Heydar Aliyev Center, Baku, Azerbaijan

Àmbit: TERRITORI