Parlem, i parlarem, de motivació (I): trets de motivació.

Xavi Belarte

Amb aquesta entrada inicio la meva col•laboració dins l’àmbit de RR.HH. que dinamitza el Robert López, i el leitmotiv serà la motivació.

“Piqué es va plantejar deixar-ho tot.”

Motivació. Sí, aquesta “paraula” que tots coneixem tant bé i que ens impulsa a fer (o a no fer si li afegim el prefix “Des” al davant) qualsevol tasca, ja sigui rutinària o creativa. I en aquesta primera entrada el que pretenc és fer cinc cèntims teòrics començant per cercar una bona definició, però ai las! Resulta que fins i tot uns tal Kleinginna i Kleinginna, en van seleccionar més de 100 (per agrupar-les en 10 categories) d’entre totes les que van trobar… Deixaré doncs parlar als professionals, i utilitzaré la que proposa el professor de la UAB en Joaquim T. Limonero tenint en compte aquesta selecció, i que defineix la psicologia de la motivació com a:

“l’estudi de les variables personals (internes) i situacionals (externes) que determinen i regulen l’elecció de conductes, l’inici d’aquestes i l’esforç i la persistència en la seva execució fins que s’assoleixen les metes que un s’ha proposat”.

Els tres tipus de motivació.

  • Motivació intrínseca. “L’execució d’activitats sense mediació de cap recompensa externa aparent” Edward L. Deci.
  • Motivació extrínseca. “L’esforç i la persistència estan regulats principalment per incentius externs (objectes o esdeveniments que es produeixen en l’entorn) i de contingència arbitrària (relacionats amb la conducta per a una convenció social) “ Albert Bandura.
  • Motivació transcendent. Relacionada amb els nostres valors al realitzar accions en benefici d’altri.

camins-motivacio

En quant a les teories sobre la motivació, també en trobem força, d’entre les més rellevants:

 Estratègies per a la motivació.

L’estiu passat el Pep Marí, cap del Departament de Psicologia del CAR (Centre d’Alt Rendiment) de Sant Cugat, va realitzar una xerrada a la Biblioteca Comarcal de Blanes sobre motivació. D’uns tres quarts d’hora de durada, però paga la pena fer-li una ullada, i una escolta. Aquesta la va estructurar en tres parts:

  1. Definició de motivació.
    • Claredat d’ojectius i compromís amb els mitjans.
  2. Els indicadors de la motivació.
    • Compliment de tasques i iniciativa per fer-ne de noves.
  3. Eines per la motivació.
    1. No desmotivar: confondre necessitats, no variar l’estil de direcció, demanar més del que es pot donar.
    2. Cobrir necessitats: de seguretat, d’acceptació i de sentit.
    3. VIP. Variar, implicar i premiar.
    4. Canvi de sentit.  Aconseguir que l’altre sigui conscient del perquè fa el què fa, procurant que la resposta apunti cap a alguna cosa que transcendeixi.
pep-mari
Enllaç a la conferència

Propera entrada: La (Des)Motivació a les AA.PP.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *