La industria 4.0

Emma Obiols

Els drons són aquests robots voladors no tripulats que s’han populartizat durant la segona dècada d’aquest segle. Per motius de seguretat, la normativa no permet que els drons sobrevolin els nuclis urbans; per ara només es poden fer servir en territori agrícola amb l’autorització prèvia del Dpt. d’Agricultura.

Un dels usos destacats dels drons és el de control de camp, principalment de vinya amb la finalitat d’obtenir dades sobre l’evolució de la vegetació i la implementació de tecnologies de precisió. Això és l’inici de la indústria 4.0 (quarta revolució industrial o indústria intel·ligent) en la qual es digitalitza i coordinen els diferents processos productius.

L’ús dels drons per a feines del camp és una pràctica habitual als EEUU però a l’Estat espanyol encara és molt incipient. El 2016, tècnics del Dpt. d’Agricultura van dur a terme una prova pilot als camps de vinya dels Cellers Raimat, mitjançant l’ús de drons, sobre l’aplicació de productes fitosanitaris en cultius agraris. Una de les funcionalitats més immediata és poder fer la realització de tractaments selectius en cultius extensius (cereals i farratges) i en arbres aïllats per al control de plagues. Equipats amb sensors, GPS i una càmera, els drons permeten poder  avaluar l’estat de les collites, detectar problemes de reg, plagues i males herbes amb l’objectiu de millorar l’eficiència des d’un punt de vista logístic, econòmic i mediambiental. Aquests robots voladors tenen la capacitat d’oferir imatges d’alta resolució i de forma més barata que els satèl·lits.

Per tenir més informació de l’ús dels drons a l’agricultura podeu veure el següent vídeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *