Els llibres no parlen de nosaltres

Maria Soto

Recordo molt bé el dia que em van explicar l’estructura de l’ADN. Em va fascinar. L’havien descobert dos científics, Watson i Crick, i per aquest descobriment al 1962 els van donar el Nobel. A mi l’estructura de l’ADN me la va explicar la meva professora de biologia, una dona feminista, però mai no em va dir que l’equip que havia fet el descobriment el formaven, no 2, sinó 3 científics. I justament el nom que no sortia al llibre era el d’una dona. No m’ho va explicar, perquè ella no ho sabia. I fins fa ben poc, jo tampoc.

Durant la setmana de la dona a la ciència es va publicar aquest article que explica la història de 24 científiques que han fet descobriments importants, però que pel fet de ser dones no surten als llibres. Aquí van les meves 3 preferides:

ada lovelace

Ada Lovelace: matemàtica i escriptora anglesa. Va programar el primer algoritme destinat a ser processat per una màquina, que traduint vol dir que és la primera programadora d’ordinadors.

Rosalin Franklin: química i cristalògrafa anglesa. Va aconseguir cristalitzar i irradiar amb raig X les molècules d’ADN i deduir els seus patrons a partir de la difracció produïda. Aquesta ‘foto’ de la seva autoria és la que va permetre descobrir l’estructura de doble hèlix de l’ADN per part dels companys que sí que surten als llibres.

Lynn Margulis

Lynn Margulis: biòloga estatunidenca. Va reinventar la teoria de l’evolució (la del científic amb barba blanca). La seva teoria explica la simbiosis dels organismes procariotes per donar lloc a les cèl·lules eucariotes i és sobre la que es fonamenta la teoria de l’evolució actual.