BiblioLab, repensant les biblioteques

Xavi Belarte

Les dades no menteixen, des del 2011 el préstec a les biblioteques catalanes ha baixat un 12,7% segons dades del Departament de Cultura. El nombre d’usuaris però, s’ha incrementat en gairebé mig milió.

I doncs, podem continuar treballant com ho hem fet fins ara? Segons la Marta Cano, responsable del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, “la resposta segurament és gairebé no perquè han canviat les formes d’adquirir coneixement i relacionar-se.”

El degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, Ernest Abadal opina que “associar la biblioteca només al llibre imprès és un tòpic que forma part de temps pretèrits”. Com aquestes, moltes són les opinions expertes que apunten un necessari canvi de model.

Bibliolab

Amb aquesta intenció neix BiblioLab, un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) encaminat a fer de les biblioteques no només un espai per accedir a continguts, sinó a ser espais de creació, innovació, i experimentació, a més d’aprenentatge. És a dir, generar coneixement.

A més:

Un parell d’articles recents, i interessants, per aprofundir més en aquest canvi: exemples, interrogants, duplicitats, afectació al personal, als estudis, nous espais..

I una opinió crítica, que també cal llegir-les, al respecte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *