CONFERÈNCIA MARCELA LAGARDE: “La necessitat del feminisme institucional”

Presencial

12 de març (12.30 – 14.00). Can Massallera.

Administratius/ves, Brigades, Comandaments, Directius, Policia Local, Subalterns, Tècnics/ques

Marcela Lagarde y de los Ríos (Ciutat de Mèxic, 1948) és acadèmica, antropòloga, investigadora i política mexicana. Una de les màximes representants del feminisme llatinoamericà i internacional.

Activista i teòrica, s’ha dedicat a l’estudi antropològic de la condició femenina. Ha publicat diversos articles i llibres sobre feminisme, desenvolupament humà i democràcia. De l’any 2003 al 2006 va ser diputada al Congrés Federal mexicà com a independent per a la llista del Partit de la Revolució Democràtica (PRD), durant la legislatura va destacar el seu treball i lluita a favor dels drets de les dones. Ha dedicat part del seu activisme a la lluita contra els feminicidis i en favor de la visibilització d’aquests, centrant-se en la situació de Ciudad Juárez tot i que amb els seus estudis va descobrir que no era una xacra exclusiva d’aquesta ciutat.

Va ser una de les promotores de tipificar el delicte de Feminicidi e Codi Penal Federal i de la Llei General d’Accés a les Dones a Una Vida Lliure de Violència, llei vigent a Mèxic des del 2007.

 

De la seva àmplia bibliografia destaquem:

  • Para mis socias de vida. Horas y horas la editorial*
  • Claves feministas para la autoestima de las mujeres. Horas y horas la editorial*
  • El feminismo en mi vida; hitos, claves y topías. Horas y horas la editorial
  • Mujeres, globalización y derechos humanos. Ediciones Catedra. Vàries autores i autors (Virginia Maquieira (ed.))

 

*disponibles en préstec al Centre de Recursos i Documentació de les Dones (Can Jordana, de dilluns a divendres de 10h a 13h i de dilluns a dijous de 17h a 20h)

Que els drets socials i la dignitat de les persones quedin garantides (repte vinculat a la qualitat de ciutat igualitària)