Notícies falses a Internet: podem detectar-les?

Robert López

Un conegut estudi de la Universitat d’Stanford va exposar que en una mostra de 7.804 escolars, un 82% va ser incapaç de distingir “continguts patrocinats” de notícies reals. L’allau infinit d’informació que es genera cada dia no deixa d’incrementar-se i en un context de postveritat cal anar amb molta cura de què i a qui creiem. La informació mai havia arribat tant i de tantes maneres. Positiu? Està clar que sí. Perillós? També. Davant d’aquest problema…hi ha alguna eina que podem utilitzar?

Doncs sí. A través d’aquest excel·lent article he conegut el mètode ALFIN, o alfabetització informacional. Breument ALFIN seria saber quan i per què necessites informació, on trobar-la i com avaluar-la, utilitzar-la i comunicar-la de manera ètica. És un mètode que ve de l’esfera de la Biblioteconomia i la Documentació i que ha de servir per fer un minuciós anàlisi de que consumim a través d’aspectes com el domini de la pàgina web, l’autoria, l’actualització d’informació o la presència o no d’enllaços a les fonts que cita l’article. Aquí podeu trobar més informació sobre ALFIN.

Malgrat mostrar les bonances d’ALFIN, l’article també apunta a tres possibles factors que poden dificultar l’èxit a l’hora d’avaluar la informació:

1. El perill del concepte de “tot és relatiu”. En un món on pots trobar opinions i interpretacions des de totes les perspectives hi ha un clara devaluació del coneixement ja que s’equipara qualsevol opinió sense tenir en compte d’on prové i del bagatge que hi ha darrera. Tot es objecte de debat…però fins a cert punt.

2. El pensament crític. ALFIN apel·la a aquest però es queda en la part més sistemàtica de les informacions. No tenen tan present la capacitat d’avaluar arguments, detectar premisses implícites o biaixos, formular de manera clara conclusions que ens volen fer creure, detectar l’ús incorrecte de dades i estadístiques…

3. La naturalesa humana. O la gran habilitat que tots hem desenvolupat per seleccionar la informació que volem per arribar a les conclusions que volem. Per tant, el problema no és que la informació sigui rigorosa sinó si la processem de manera rigorosa. La influència de les nostres motivacions i de la profunda necessitat de protegir la nostra identitat social també són un risc.

 

Amb o sense ALFIN cal que afinem cada vegada més les nostres habilitats per fer front al colapse de la informació i el coneixement que cada minut creix exponencialment.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *