APP’s per sentir-se bé

Robert López

L’any 2013 es va estrenar Her, una magnífica i original pel·lícula dirigida per Spike Jonze que versava sobre la solitària vida de Theodore que comprava un nou sistema operatiu d’Intel·ligència Artificial dissenyat per satisfer les seves necessitats. Poc després cau enamorat de Samantha, la veu femenina del sistema operatiu que sempre, a qualsevol hora i de qualsevol manera està al seu costat.

La pel·lícula estava plantejada en un escenari (no gaire) futur. I aquest futur no llunyà el podem veure en dues APP amb un esperit molt similar al de Her i que, a priori, ens han de fer sentir millor. Són en anglès i responen a la idea de Hay alguien ahí?

La primera és Wysa, un sistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar converses orientades a fer sentir millor a les persones. Wysa ajuda a reflexionar sobre allò que ens fa sentir bé així com ens ajuda davant els nostres conflictes a través de 40 eines d’orientació conversacional i d’exercicis per millorar l’atenció. L’he provat i és bastant impressionant.

La segona és Replika i va encara una passa més enllà. El que ens proposa ja no és xatejar amb una intel·ligència artificial sinó amb nosaltres mateixos! Es tracta d’un “jo” virtual que anirà aprenent de les nostres converses amb el temps i anirà adoptant aspectes de la personalitat de la pròpia persona. Com diuen, acabaràs tenint moltes coses en comú amb ell/a…Només faltaria.

Intel·ligència Artificial, Companyia Intel·ligent o APP’s Artificioses?

 


Foto: Fotograma de la pel·lícula “Her” de Spike Jonze.