El “furtum possesionis”
El furtum possessionis és un tipus delictiu que es pot donar en relacions d’usufructe o en negocis com és el cas dels monts de pietat.
Segons l’article 236.1 del Codi Penal aquest delicte consisteix en: ‘el qui sent l’amo d’un bé moble o actuant amb el consentiment d’aquest, el sostregui de qui el tingui legítimament en el seu poder, amb perjudici d’aquest o d’un tercer’. S’ha de tenir clar que el bé jurídic protegit que es defensa és la possessió legítima de qui té la cosa moble.
L’acció consisteix a sostreure el bé en qüestió, però la nota característica d’aquest delicte és que fins i tot, si es produeix violència per sostreure’l, continua sent considerat un delicte de “furtum possessionis’. És curiós però no es considera robatori quan s’utilitza la violència o intimidació sobre les persones o la força sobre les coses per la senzilla raó que el delicte de robatori es comet contra ‘cosa moble aliena’. Aquesta violència, intimidació o força que parlem sempre s’ha de produir contra el bé o persona que el gaudeix amb dret, perquè si per arribar a aquest, accedim a un domicili, trenquem cadenats, lesionem a algú, llavors estem parlant d’un delicte de furtum possessionis en concurs amb un delicte de violació de domicili, lesions, etc.
Per últim, si el valor de la cosa sostreta supera els 400 euros s’aplicaria el tipus bàsic delictiu, i si no el supera, llavors estaríem parlant d’una pena de multa.
Links d’interès: