Ecologia profunda, una pinzellada…
En aquest post vull compartir amb vosaltres un programa radiofònic, “El bosque habitado” d’R3, en ell es posa de manifest la importància dels boscos, la necessària recuperació de la connexió amb els arbres, i el fort vincle existent entre la natura i la cultura.
Concretament el programa del passat 6 de novembre es titula “Clases de ecologia profunda bajo el árbol”. Al programa fa una entrevista a Satish Kumar, un dels principals impulsors de l’ecologia profunda, autor l’any 2013 del llibre “Tierra, alma y sociedad“.
A l’entrevista conversa sobre el concepte d’ecologia profunda, de com li va influenciar l’economista EF Schumacher amb el seu pensament holístic, i del necessari canvi en les formes d’aprenentatge on l’important és aprendre a pensar, a sentir, a relacionar-se amb la natura, a construir… una nova forma d’aprendre que promouen des de fa 25 anys en el Schumacher College.
L’ecologia profundada s’enten com una branca de la filosofia ecològica (terme encunyat l’any 1973 per Arne Ness), que considera a la humanitat com una part del seu entorn, i que proposa canvis culturals, polítics, socials i econòmics per aconseguir una convivència harmònica dels éssers humans amb la resta d’éssers vius.
Escoltar aquest programa és fer un viatge cap a l’optimisme, cap a una nova forma d’entendre el mon, i ens deixa frases per pensar:
“La supervivència de la humanitat depèn de la supervivència de l’arbre. Els arbres poden sobreviure sense els humans, però els humans no poden sobreviure sense els arbres.”
“En tant que com a espècie no entenguem que tots els éssers vius tenen un valor intrínsec, que tots tenen un valor per sí mateixos, independent de la utilitat que tingui per a nosaltres, no podrem sobreviure.”
“A l’igual que es va començar a parlar dels drets humans, hem de començar a parlar dels drets de la terra, dels dels arbres i dels dels boscos.”
“Hem de fer un canvi d’enfoc, d’estudiar sobre la natura s’ha de passar a estudiar amb la natura, incorporant una perspectiva més racional que ens connecti perquè som natura, tenint una visió holística i vivint en harmonia amb la terra.”
“Fer que els joves setmanalment facin un apropament als boscos, és fer que es reconnectin a la natura.”
“Fer que totes les escoles tinguin un jardí que serveixi de laboratori de natura, fa que ens reconnectem a la natura.”
Jo he seleccionat aquest programa, però qualsevol dels que emeten aporten noves formes de veure el nostre entorn.