Ciberbully ING’s
El ciberbullying ja no és res nou i gaire bé tothom sap que consisteix en l’assetjament entre iguals, (especialment escolars) fent servir les TIC com telèfons mòbils, xarxes socials, blogs, videojocs online, etc….
Però potser no tothom sap que els ciberassetjadors han passat de les “clàsiques” amenaces, coaccions, insults i calumnies a conductes més subtils què, no per ser menys conegudes, són menys perjudicials per a les víctimes que les pateixen; a continuació algunes de les noves conductes “ing” més habituals:
HAPPY SLAPPING: amb aquest terme anglès, que podria traduir-se com “pallissa feliç”, es designa l’enregistrament de petits abusos com clatellades o empentes a companys de col·legi que es graven en vídeo amb el mòbil i es pugen a xarxes socials o es comparteixen a través d’internet. De vegades és possible que aquests abusos siguin més forts i impliquin agressions físiques més importants com cops de puny o pallisses.
MORPHING: El “morphing”és un tipus d’efecte especial molt usat al món de la publicitat i el cinema amb el que, mitjançant aplicacions informàtiques, s’aconsegueix la transformació d’una imatge en una altra de manera progressiva; l’ús maliciós d’aquesta tècnica consisteix en que els ciberassetjadors la fan servir amb la intenció de ridiculitzar i humiliar les seves víctimes aconseguint imatges generant o exagerant defectes físics o estètics.
SEXTING: Contracció de “sex” i “texting”, consisteix en l’enviament consentit de continguts de caràcter eròtic o sexual, principalment fotografies i vídeo, a altres persones i per mitjà de telèfons mòbils; fins aquí tot correcte, el problema sorgeix quan qui rep aquestes imatges les difon a la xarxa sense l’autorització de la persona que li havia enviat (delicte de “sexting”) o amenaça amb fer-ho demanant a canvi alguna altra contraprestació a la persona extorsionada(sextorsió).
Si vols aprofundir en el fenomen, et recomano l’article “menores y redes sociales: nuevos desafíos jurídicos” publicat a V LEX.