Usos quotidians de la tecnologia espacial

Emma Obiols

Perquè s’inverteixen tants diners en activitats relacionades amb l’espai? Fer els productes més petits és senyal de què s’està avançant tecnològicament com a resultat de l’exploració espacial amb un motiu purament econòmic. Segons la NASA, posar un kg del producte que sigui, en òrbita, costa 16.200€. Des de l’any del llançament de l’Sputnik el 1957, un dels objectius prioritaris de les agències espacials, és elaborar els mateixos productes però que aquests siguin més lleugers. El desenvolupament tecnològic s’ha traduït en productes que fem servir en el nostre dia a dia:

– Calçat esportiu de colors llampants que amortigüen els impactes contra el terra i mantenen els peus ventilats estan basades en les botes que Neil Armstrong portava quan va trepitjar la lluna (1969).

– Cascos de foam que fan servir els ciclistes i jugadors de futbol americà per absorbir els cops tenen el seu origen en els que van ser dissenyats per la NASA per evitar que els astronautes patissin lesions en els seus viatges per l’espai.

– El termòmetre d’oïda que va substituir el de mercuri té una tecnologia desenvolupada per la NASA per mesurar la temperatura dels estels gràcies a la radiació infraroja.

– El primer cor artificial va ser dissenyat a partir de les bombes del combustible del transbordador espacial per suplir provisionalment l’òrgan malmès fins al trasplantament definitiu; aquesta tecnologia ha salvat més de 450 malalts des de principis dels 90.

– Els satèl·lits artificials que estan en òrbita en el nostre planeta entre els 700 i 30.000km ens permeten tenir informació instantània, gaudir d’esdeveniments que es celebren lluny de casa (futbol, concerts…), obtenir una previsió meteorològica fiable i fer ús de sistemes de navegació, entre d’altres.

Avui es coneixen més de 30.000 productes que formen part de la nostra vida quotidiana i que són derivats d’altres per a la supervivència de les persones a l’espai. A Castelldefels hi ha l’ESA BIC, una incubadora d’empreses que fan servir tecnologia espacial per a desenvolupar-ne nous usos.

En el següent enllaç hi trobareu 28 objectes que existeixen gràcies a la NASA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *