Thoreau i la desobediència civil

Neus Tayà

Últimament en sentim parlar molt i sembla que sigui un terme més o menys recent, però potser és el moment de recordar que enguany s’ha celebrat el 200 aniversari del naixement del pare de la desobediència civil, Henry David Thoreau.

Evidentment Thoreau no va inventar la desobediència civil , però sí que és qui va posar nom a la pràctica en un assaig  publicat l’any 1848 amb aquest mateix títol . Entenia que l’ésser humà no pot estar sotmès a una organització estatal i governamental que actua contra les necessitats de les persones. Argumentava que no necessàriament s’ha de lluitar físicament contra l’autoritat per la injustícia que aquesta pot cometre , però que en cap cas s’està obligat a donar-li suport.

A tall d’exemple, Thoreau va ser empresonat per no pagar impostos i va  argumentar la no col·laboració amb un estat que mantenia el règim d’esclavitud i emprenia guerres injustificades( en certa manera podríem dir que va fer objecció fiscal, una de les formes desobediència civil).

Per fer una repassada d’una manera molt ràpida a aquest personatge del qual van aprendre lluitadors pels drets civils com Martin Luther King o Ghandi podeu llegir l’article

“Henry David Thoreau. 200 anys d’un mestre de la desobediència”

 

 

1 comentaris sobre Thoreau i la desobediència civil

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *