Repensar la selecció dels treballadors públics
El Focus d’Innovació Local de la Federació de Municipis de Catalunya, va publicar el 25 d’octubre de 2018 aquesta novetat!
En el fons entreveureu que hi poso una mica d’ironia, perquè en general a l’administració pública estem fent les coses com les hem fet sempre, això ens caracteritza tant per bo com per no tan bo, però és que el món ha canviat molt, i no diguem les persones!!! I quan parlem d’incorporar talent a les nostres administracions ens hi juguem molt, ens juguem el benestar de les persones, de la societat en general. Toca posar-nos al dia i preparar-nos per la realitat que ens envolta.
Aquesta novetat que publica la FMC, es basa en una publicació de l’expert Rafael Jiménez Asensio, consultor i soci a Estudio Sector Público/Bulegoa, Sektore Publikoa SLPU. L’article és de mitjans de l’any passat i es titula: «Repensar» la selección de empleados públicos: momento actual i retos de futuro.
Resumint aquest article ens ve a dir que els sistemes de selecció utilitzats en el sector públic espanyol estan absolutament obsolets i són ineficients, ja que posen el focus d’atenció principal en la ‘selecció negativa’ i no en la captació del talent.
R. Jiménez diu que és necessari repensar el model d’accés a la funció pública totalment (temaris, tipus de proves, òrgans de selecció, etc.) a través de mesures correctores a curt termini però també mitjançant un replantejament estratègic que faci front als problemes d’envelliment de les plantilles i a la irrupció d’un escenari de revolució tecnològica imminent, que transformarà radicalment l’administració pública en el termini de deu o quinze anys.
Posa exemples: les proves de simulació, les entrevistes d’avaluació situacional -a través d’un ampli ventall d’instruments selectius que aquest tipus de proves admet-, les d’autoavaluació per competències o les mateixes entrevistes individualitzades, siguin conductuals estructurades o no, les proves psicotècniques d’aptitud mental general o de personalitat, són totes elles -llevat excepcions singulars i amb un pes relatiu- modalitats de proves selectives que actualment s’apliquen poc o gens en el sector públic i, quan es fa, amb un pes sobre el total molt relatiu. No obstant això, al nostre país, aquest tipus de proves són dominants en altres entorns comparats on es combinen amb altres de coneixement i destreses, aportant resultats fiables i satisfactoris.
Per llegir l’article complet, clica aquí.
Més informació a www.estudiosectorpublico.com