Regal inútil

Els Reis Mags han passat i tot just un bon amic em fa una recomanació bibliogràfica que us trasllado per si us voleu premiar amb un regal del tot inútil. Es tracta del llibreClàssics per a la vida. Una petita biblioteca ideal que va editar el 2017 Quaderns Crema i que recull l’antologia de fragments que ens proposa en filòsof i professor de literatura italiana Nuncio Ordine: Plató, Rabelais, Cervantes, Shakespeare, Thomas Mann, Primo Levi, Cavafis, Pessoa…

El Nuncio l’any 2013 ja ens va remarcar la utilitat de l’inútil en la seva argumentada defensa de les Humanitats per la formació personal i professional en l’actual context posmodern. Ara reivindica la importància de l’ensenyament, de l’educació com a forma de resistència davant les lleis del mercat, la mercantilització vital i l’empobriment generat pel pensament únic. I resulta que moltes coses que s’han de saber a la vida ja han estat dites i ben dites. Només ens cal fer l’esforç d’acceptar la seva invitació, de llegir la selecció de fragments que ens regala. En aquest sentit, podem dir que de fet Ordine amb aquest llibre fa de dinamitzador de continguts, ja que el seu objectiu principal no és només concretar una biblioteca clàssica ideal i de tots els temps, sinó estimular la nostra curiositat i motivar-nos per l’exigència que implica l’afrontament en profunditat d’alguna de les obres que ha curat per nosaltres, amb format de petits fragments. I si la lectura no ens fa el pes, sempre podem trobar una aproximació còmoda i preliminar:

Per la meva part em quedo amb aquestes paraules de la introducció,  que fan relació directa a l’ensenyament: “No se puede entrar en clase sin una buena preparación. No se puede hablar al alumnado sin amar lo que se enseña. Una pedagogía rutinaria acaba por matar cualquier forma de interés. Por ello, tiene razón George Steiner cuando nos recuerda que «una enseñanza de mala calidad es, casi literalmente, un asesinato».

Gràcies Eduard

3 comentaris sobre Regal inútil

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *