La lluita contra la fam més propera

Ana de Mingo

De ben segur, a tots i totes, ens sona El Gran Recapte d’Aliments, una campanya de recollida d’aliments bàsics (a través de supermercats) per aconseguir que les persones en situació de vulnerabilitat, rebin ajuda alimentària. Un acte que esdevé un bon moment per informar i sensibilitzar a tota la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa al nostre país i afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs d’Aliments que están actius durant tot l’any.

 

presentacion1

 

El concepte de “Banc dels Aliments” neix a Phoenix, Arizona (EEUU) al 1966, gràcies a John van Engel. Però no és fins al 1984 que el projecte s’introdueix a Europa a través del Banc dels Aliments de París. I al cap de tres anys, al 1987, es funda el primer Banc dels Aliments a Espanya amb seu a Barcelona, sota el nom Fundació Banc dels Aliments. L’any 2013 es crea la Federació Catalana de Bancs d’Aliments (FECATBAL) amb la intenció de coordinar i sumar esforços davant de l’Administració, les empreses i la societat de Catalunya, formada per un total de 4 Bancs d’Aliments.

 

ba

 

Destacar la gran tasca que es realitza des dels bancs d’aliments, ajudant a pal·liar la pobresa i l’exclusió social, destinant els excedents alimentaris recuperats i distribuint-los a través d’entitats especialitzades i homologades que disposen de diferents recursos, com ara menjadors socials, centres d’acollida, botigues d’aliments solidaris i/o que reparteixen lots a famílies.

 

A nivell mundial existeix la Xarxa Global de Bancs dels Aliments, que comprèn tots els Bancs d’Aliments situats als diversos continents. Cal destacar, no obstant, que aquesta estructura en xarxa no limita l’autonomia com opera cada Banc en la seva àrea local.

 

Properament, tindrem novetats de la Botiga d’Aliments Solidaris que tenim a Sant Boi de Llobregat.

1 comentaris sobre La lluita contra la fam més propera

  • Aliments Solidaris funciona des de l’any 2013 a Sant Boi com un model innovador de distribució solidària d’aliments que ha ajudat a pal·liar la situació de precarietat econòmica generada per la crisi en moltes famílies de la ciutat.

    La botiga Aliments Solidaris es trasllada a un local més ampli i funcional. El nou emplaçament permetrà millorar l’atenció a les famílies i les condicions de la feina del voluntariat.

    La posada en marxa d’aquest projecte va reunir i optimitzar els esforços de les entitats dedicades a aquesta tasca, unificar els criteris d’accés i funcionament del servei i dignificar l’atenció , tot eliminant cues i apostant per sustituir el concepte de ‘caritat’ pel de ‘servei públic’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *