Pràctiques restauratives

De la justícia a l’educació. Així podem definir l’itinerari que permet a experts com ara Ted Watchel (International Institute for Restorative Practices, Graduate School in Bethlehem, Pennsylvania) o Jean Schmitz  (l’IIRP Latinoamérica) definir i difondre internacionalment les pràctiques restauratives des d’una perspectiva proactiva, preventiva i comunitària.

En paraules dels seus impulsors “les pràctiques restauratives són una ciència social que estudia com generar capital social i assolir disciplina social mitjançant l’aprenentatge i la presa de decisions participatives“. El seu objectiu fonamental és ” desenvolupar el sentit de comunitat i gestionar les tensions i els conflictes mitjançant la reparació del dany i la restauració de les relacions“.

disciplina-social

L’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona acollí al juny de 2015 unes primeres jornades formatives al Campus de Mundet. El Jean Schmitz en va ser el ponent d’aquella primera fornada catalana, un belga singular, establert al Perú després de dècades de voltar per mig món impulsant projectes socials fins que trobà en la restauració el seu camí d’expertise professional. Si voleu fer una primera aproximació a les diverses metodologies restauratives (declaracions afectives, preguntes restauratives, reunions breus  espontànies, grup o cercle restauratiu o reunió formal) aquí teniu un link a un interessant prezzi sobre les pràctiques restauratives en l’àmbit escolar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *