“Manspreading” i “shebagging”, ciutadania… poc respectuosa

Fa un parell d’anys aquesta qüestió ja va ser trending topic. Preguntareu quina? La posició que alguns homes adopten en seure al transport públic. Puntualitzem, s’asseuen amb les cames obertes envaint l’espai dels seients adjacents, i les persones dels costats queden sense espai per seure amb normalitat.

A algú li sembla que és nou? No m’ho sembla. Ja fa anys que es veu. Els anglesos, com sempre, han inventat la paraula per definir-ho: “manspreading“, incorporada al Diccionari Oxford el 2015, és la fusió de “man” i “spreading” (home i estenent).

Per què en parlem a l’espai de Ciutadania? Perquè penso que sobretot és una qüestió d’educació, de civisme. No nego que l’anatomia masculina i l’envergadura d’algunes persones, també de dones, fa que sigui més difícil cabre en espais justos o reduïts com els dels transports públics, i es vulneren fàcilment els espais personals que descriu la proxèmica. Però si es té consideració i respecte per les persones del voltant no passaria tan freqüentment.

Ara ha tornat a ser trending topic perquè els autobusos de Madrid s’han afegit a la campanya contra aquest hàbit i hi han posat pictogrames per advertir-ho, com van fer fa un temps les ciutats de Nova York, Seatlle, Tòquio i Istambul. Aquí ha aixecat polseguera!

Quan passa, se sol denunciar a les xarxes socials. És més fàcil fer una foto i pujar-la com a denúncia que encarar-se amb la persona.
Ja tenim la picabaralla en dansa, i com a contraatac, surt l’altre abús: algunes dones que porten les bosses de mà, a vegades grans, penjades a l’espatlla, també ocupen un seient de més i algunes directament la posen al seient del costat. Aquesta pràctica es diu “
shebagging“, fusió de “she” i “bagging” (ella i portant bossa)… l’Oxford no l’ha incorporada encara, però.

Suposo que convindreu amb mi, que si hi ha persones a peu dret perquè no hi ha seients buits, és ser ciutadà o ciutadana amb poc respecte per altri no evitar el manspreading o el shebagging.
Per això hi ha pictogrames al transport públic que demanen que s’eviti. Als avions, no. Seria un problema greu… on posarien els genolls alguns? Això ja seria un altre post.

Imatges de manspreading i de shebagging

Què n’han dit alguns mitjans darrerament:

Bones vacances per a tothom!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *