La Quinta Disciplina, by Peter Senge

Afortunadament queden molt lluny aquells temps en què el Taylorisme imperava com a mètode organitzatiu, pensat i dissenyat per una economia basada en la productivitat i adaptada a la era industrial.

Molts anys després, concretament al 1990, en Peter Senge, considerat per The Economist un dels 50 pensadors més influents dins l’àmbit empresarial, publica La Quinta Disciplina, i serà reconegut com a primer llibre de management del segle XXI.

La Quinta Disciplina: l’art i la pràctica de la organització oberta a l’aprenentatge, trenca dràsticament amb la mentalitat professional que hi havia fins llavors i esdevé precursor del concepte d’organització intel·ligent: aquella que és capaç d’adaptar-se a l’entorn, superar les dificultats, reconèixer amenaces i descobrir oportunitats.

Així, segons aquest paradigma, les organitzacions que utilitzen pràctiques col·lectives d’aprenentatge, com a centre de competència, estaran ben preparades per a prosperar al futur, perquè seran capaces de desenvolupar qualsevol habilitat que sigui requerida per aconseguir èxits. És la primera vegada on la mirada es focalitza en les persones, ja que segons aquest estil organitzatiu, les organitzacions intel·ligents seran les que sabran potenciar la experiència col·lectiva, el talent i les capacitats de les persones per aprendre.

I quines són les cinc disciplines de l’aprenentatge continu?

  1. Desenvolupar el talent o potencial personal
  2. Identificar i desenvolupar nous models mentals
  3. Impulsar una visió compartida
  4. Fomentar el treball en equip
  5. Generar pensament sistèmic

 

“Quan els equips aprenen de debò, no només generen resultats extraordinaris,

sinó que els seus integrants crèixen més ràpidament”

Peter Senge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *