La “nova normalitat” al món cultural. Un munt d’incerteses 

Xavi Belarte
Que la irrupció a les nostres vides del Covid-19 i la declaració d’estat d’alarma conseqüent ha afectat, i afectarà, als sectors social, econòmic i cultural del país és un fet. Ara, després d’aquest llarg i feixuc període de confinament generalitzat, la sortida, esglaonada, d’aquest ens portarà al que s’ha anomenat la “nova normalitat”. Però com afectarà aquesta al sector cultural? S’hi quedarà per sempre aquesta nova normalitat, o d’aquí un temps tornarem a la, ara enyorada, “antiga normalitat”? Com afronten aquesta sortida per fases els diferents àmbits del sector?
Amb la preocupació amb què es viu, ens en parla aquest article del diari ARA
Per altra banda, l’Observatorio de la Cultura ha fet públic els resultats d’una consulta feta amb urgència on s’analitza l’impacte de la crisi i de l’estat d’alarma en el sector cultural, així com les seves conseqüències. Alguns apunts:
  • El sector cultural estima perdre el 36,5% dels ingressos de l’any.
  • El 65% de les activitats suspeses.
  • El 44% del sector privat de la cultura ha presentat un ERTO.
  • Un 27% del sector privat veu un risc elevat o molt elevat de tancament definitiu.
Aquest també és el moment on tornen a aflorar velles reivindicacions del sector: pacte d’estat, llei de mecenatge, l’IVA cultural, estatut de l’artista, precarietat laboral, presència de les dones.. Us enllaço també alguns articles al respecte:
Foto de capçalera: BTV

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *