La carrera cap al cotxe completament autònom

Els avanços tecnològics en el camp de la electrònica i la informàtica dels últims anys, està fent possible, en un futur proper, la viabilitat dels cotxes sense conductor.

Ja hi ha diverses companyies que estan centrant els seus esforços en aconseguir un dels que poden ser un dels canvis més revolucionaris a les nostres ciutats.
Les més avançades són Waymo (una filial de Google, que porta anys amb cotxes de prova circulant sense conductor per EEUU per recopilar dades), Uber, que aposta per aconseguir una flota mundial de cotxes autònoms per oferir els seus serveis similars als taxis, i Tesla, que ja incorpora algunes funcionalitats de conducció autònoma als seus models a la venta, per exemple són capaços de circular per autopista sense la intervenció del conductor, fent canvis de carril quan se l’indica, seguir el carril i adaptar-se al tràfic, i reaccionar a situacions d’emergència com frenades o invasions de carril  . Però en tot moment necessita d’un conductor atent per si ha d’agafar el control.
Aquesta capacitat d’autonomia es considera de nivell 2, en una escala de l’u al cinc. El nivell 5 seria un cotxe que pot anar sol posant només la destinació, com a aquest vídeo de demostració.

autopilot

La popularització d’aquesta tecnologia també presenta dilemes morals sobre els quals ja s’estan fent estudis, com per exemple, enfront d’un accident inevitable, quina decisió ha de prendre el cotxe, si evitar el mal a un transeünt o als seus ocupants.
Un d’aquests estudis ens proposa participar en ell mitjançant un joc en el qual hem de triar que considerem més moral entre les decisions que ens presenta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *