Estratègies fallides

Xavi Belarte

Llegeixo que l’editorial Blackie Books, acaba d’editar en català un recull dels millors articles publicats per l’escriptor, pedagog i articulista Gianni Rodari titulat “Escola de fantasia -reflexions sobre educació per a mestres, pares i nens”. Gianni Rodari és un prolífic autor de literatura infantil encara que el seu llibre més conegut és un de no-ficció:  “Gramàtica de la fantasia”, on deixa ben clar que per ell la imaginació ha de tenir el seu propi espai dins l’educació.

I sí, ja sé que no estem a l’àmbit d’educació, però resulta que un dels articles més celebrats, i que ara recull aquesta nova edició en català d’Escola de fantasia, fa referència a les “Nou maneres d’ensenyar els nens a odiar la lectura” i aquí, ja ens hi trobem.

En aquest article, originalment escrit el 1966 però plenament vigent a l’actualitat, l’autor repassa de manera irònica les estratègies més sovint utilitzades pels adults, per aconseguir que la canalla avorreixi la lectura..

Us deixo l’enllaç a l’article del digital cultural Núvol on hi trobareu enumerades amb breu descripció, quines són aquestes estratègies “actualitzades”.

També us enllaço l’article original en castellà publicat a la revista CLIJ

El llibre el podreu trobar ben aviat a la vostra biblioteca de capçalera..