El nostre “segon cervell”, cuidem-lo!

Ja tenim la primavera aquí i tot es renova, cal fer neteja de les cases, i sobretot del nostre organisme! Per tant, toca netejar l’interior i desfer-nos de toxines acumulades a l’hivern de tot el que hem menjat per resistir-lo.

I aprofito per parlar del “segon cervell”, el nostre Sistema Nerviós Entèric (SNE). Alguns en diuen el cervell de l’estómac, també n’hi diuen el cervell de l’intestí. En aquest segon cervell, la seva xarxa neuronal no elabora pensaments, però influeix en l’estat d’ànim i fins i tot en el son. També cal cuidar-lo!

És normal utilitzar dites com que “tinc un nus a l’estómac” per referir-se a un enuig, però això no és del tot metafòric. I que l’estómac es “tanqui” en una situació estressant o que sembli poblat de papallones davant de l’amor també tindria una explicació científica. L’aparell digestiu està entapissat per una xarxa de neurones (cèl·lules nervioses) d’abast tan ampli que, per això alguns científics l’han denominat “segon cervell”. I és que a l’intestí s’hi produeix el 90% de la serotonina, l’hormona del benestar i felicitat, per posar un exemple del que ara ja sabem.

Aquest cervell, segons estudis científics recents, influeix en el nostre estat d’ànim, caràcter i fins i tot en el ritme del son. Alguns metges en parlen per descriure’l a nivell fisiològic (què fa, com funciona) i d’altres aplicat (com cuidar-lo, com saber quan no va bé…). Tot plegat força interessant de saber i prou desconegut encara.

Trobarem una pila de dietes per desintoxicar-nos a Internet, estan basades en l’alimentació de verdures i fruites de temporada…, però fem una pensada també en el que mengem i com ens ho mengem per mantenir el nostre segon cervell ben sa.

I per saber més del nostre “segon cervell”, recomano llegir aquestes publicacions per posar-nos al dia: La Contra de La Vanguardia del 06.02.12 a Irina Matveikova, metge especialitzada en Endocrinologia i Nutrició Clínica, i un article seu a la revista CreceJoven.com; i l’entrevista al psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer del 08.02.17 a l’Ara.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *