Maternitats vulnerables

Ana de Mingo

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’adolescència és el període de vida en què la persona transita des dels patrons psicològics de la infantesa als de l’adult, i adquireix la capacitat reproductiva i la independència de les persones adultes, fixant els límits entre els 11 i els 19 anys d’edat. Considerant dues fases: l’adolescència primerenca, 12 a 14 anys; i l’adolescència tardana, 15 a 19 anys.

L’embaràs en adolescents sol definir-se com embaràs precoç, ja que es presenta abans que la mare hagi aconseguit la suficient maduresa emocional per assumir el rol marental.

Segons dades de l’IDESCAT, les interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE) realitzades a Catalunya l’any 2016 van ser:

  • 70 IVE en noies menors de 15 anys.
  • 1.954 IVE en noies d’entre 15 i 19 anys d’edat.

Cal tenir en compte que sovint, aquest embaràs no està planificat ni és desitjat, i suposa un impacte negatiu sobre la condició física, emocional i econòmica de la jove; condicionant també, el seu futur estil de vida.

 

 

Les noies que decideixen seguir endavant amb l’embaràs, sobretot, fan èmfasi en com la maternitat les limita en el fet de poder reprendre el seu itinerari educatiu i l’accés a oportunitats d’inserció laboral. I també agraeixen l’orientació i el suport que poden rebre de serveis especialitats.

Cal doncs que, aquestes joves puguin participar en serveis i recursos on rebin el suport i eines per potenciar la funció “marental”. I, alhora, es realitzi una tasca preventiva per poder detectar les dificultats i mancances dels infants i/o les mares, i acompanyar l’infant en el procés de creixement (estimulació, contenció, aprenentatge i socialització).

 

Salut i família _ Programa oportunitats

Cáritas, suport a la criança

FM _ Espai familiar El Caliu

ST _ Programa Llavors

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *