De la discapacitat a la competència

Hi ha projectes que criden l’atenció sense més, encara que el seu àmbit d’actuació queda lluny de les competències municipals (aquest article seria poc pertinent, com diríem alguns/es).

La idea de fons és potentíssima: com una discapacitat (o una altra capacitat, o una funció diversa, o…) pot esdevenir una competència, una habilitat amb aplicacions socialment molt útils, generant un projecte “win-win”: hi guanyen les persones beneficiàries (les pacients, com veurem), i les persones que són ocupades (les persones invidents, com seguirem veient).

Es tracta del projecte Discovering Hands: persones amb ceguera són formades i ocupades per a la detecció precoç del càncer de mama. Per què? Tenen una sensibilitat molt més fina que els permet detectar un 30% més de tumors d’un tamany fins un 50% inferior. D’aquesta manera, es poden detectar càncers en un estadi més embrionari i per tant amb millor pronòstic.

Fantàstic quan tot encaixa, quan les necessitats d’uns i altres es troben per donar un salt endavant i aportar un nou valor social.

Imatge: mur de pedra seca. Objectes que per separat no tenen aparentment cap valor. Quan es fan encaixar, donen lloc a una nova realitat socialment útil.

3 comentaris sobre De la discapacitat a la competència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *