Cohousing per a gent gran

Ana de Mingo

Avui parlem de cohabitatge per a gent gran o “cohousing”!

El cohousing, com a tal, esdevé una comunitat intencional d’habitatges particulars agrupats, amb un espai compartit, als voltants. Cada casa pot tenir unes instal·lacions tradicionals; però alhora, espais comuns a compartir.

resAixí, veiem com comencen a aparèixer nous desafiaments per a l’arquitectura dirigida a la gent gran, caldrà renovar les residències, per emprendre i establir projectes cohousing.

La gran alternativa per a la gent gran són, doncs, els projectes senior-cohousing i el seu gran avantatge és l’autogestió. El cohousing és sinònim de vitalitat i independència per a les persones participants (que seran les grans protagonistes). Decidiran cada aspecte del seu projecte i el gestionaran, conjuntament, tenint així un rol actiu, dinamitzador, responsable i de gran vitalitat.

senior-cohousing

Les persones que decideixen viure a través d’aquesta opció, poden gaudir de la privacitat dins del seu propi  habitatge (major autonomia també) i, alhora, tenir a l’abast la comunitat amb qui han triat conviure-hi. Compartiran coses pràctiques, com poden ser les rentadores, fins a serveis com les instal·lacions de l’edifici comú, espai de lectura, d’esport. Es tracta d’una alternativa sostenible, on es proporciona ajuda mútua i “es sumen esforços” amb el compartir els coneixements d’uns i d’altres.

Des del punt de vista arquitectònic, cada cohousing és únic, i irrepetible; perquè com dèiem, les grans protagonistes, seran les persones que hi vulguin residir i, per tant, dependrà de cada grup i de la particularitat d’aquestes.

Prenen èmfasi els conceptes de comunitat i d’individu. Es mostra la pluralitat dins d’un marc d’harmonia general, per això és important trobar l’equilibri just entre els desitjos privats de cada participant i els desitjos generals del grup.

Aquesta opció i estil de vida es pot traslladar a altres col·lectius: joves, familíes amb infants petits, etc.

 

Per a més informació:

Cohousing_LAB

Ecohousing

Aging in cohousing

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *