Calendari de l’Ermità

Xavi Belarte

Fa un grapat d’anys recordo haver vist per casa algun exemplar del “Calendari dels Pagesos”, l’almanac que informava de les prediccions meteorològiques, fires i mercats, llunacions; fent-li costat, l’irreemplaçable bloc “Maragall”.

Durant la segona meitat del segle XIX, hi havia a Catalunya gairebé una trentena d’aquestes publicacions anuals de caràcter popular. Totes incloïen un calendari detallat amb les festes majors, fires i mercats de cada localitat, així com pronòstics meteorològics, santoral, dades astronòmiques i fins i tot, tocs literaris. La majoria d’elles han desaparegut en el decurs dels anys. El Calendari dels Pagesos però, des de 1861, encara es publica (de fet és la publicació en català que fa més anys s’edita de manera ininterrompuda). Però també n’hi ha una altra..

page

El calendari de l’Ermità

Seguint l’estela del Calendari dels Pagesos, el 1875 va néixer el “Calendario Religioso, Astronómico y Literario Ermitaño de los Pirineos, arreglado al Meridiano de Barcelona según el horario de España”, popularment conegut com a “Calendari de l’Ermi“. En fou l’editor Antoni M. Morera, sota el pseudònim de “Fray Ramón Ermitaño de los Pirineos”.

Els continguts seguien la línia dels calendaris de l’època, i anava encaminat a organitzar la vida festiva i laboral de les famílies i la societat. Tot i així la temàtica astronòmica, remeiera i literària, el dotà d’una personalitat específica i diferenciada de la resta.

Els pagesos podien saber quan coincidien les fires amb les festes majors i organitzar-se per anar als mercats. Era el manual bàsic que tenien totes les famílies a casa seva.

Aquest calendari, a diferència del dels pagesos (tret de l’etapa franquista), s’edità en castellà i no és fins l’any passat que ho comença a fer també en català.

Però encara que tots aquests anys s’hagi publicat només en castellà, sempre ha sigut una publicació genuïnament catalana”. Norbert Tomàs, editor.

Continguts 2017

L’edició d’enguany inclou:

  • El nou calendari d’horticultura, jardineria i herbes remeieres.
  • Un recull de versos de Pep Fornés, dedicats a cada mes de l’any.
  • Informacions astronòmiques.
  • Guia de fires, mercats i festes majors.
  • El santoral català
  • I les seccions fixes:
    • La crònica anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre del 2015 fins a l’agost del 2016.
    • Els centenaris, una selecció dels aniversaris més destacats que se celebraran durant 2017 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.

I la gran novetat: el “Calendari dels nens i les nenes”, un desplegable que conté les dates més assenyalades del cicle festiu de l’any, així com suggeriments per conèixer i gaudir de la natura i de les tradicions de la nostra cultura popular.

Il·lustrat pel Xavi Malet, aquest calendari infantil indica curiositats i observacions al voltant de la natura lligades a les estacions. Els petits podran saber, per exemple, com les orenetes anuncien la primavera o la pluja d’estels s’esdevé en ple estiu. També destaca algunes de les festes més populars, com els Tres Tombs, Sant Jordi o els Sants Innocents, sense oblidar-se de tradicions tan populars com l’ou com balla, les cantades d’havaneres o la castanyada.

Pels voltants d’octubre tot dos calendaris surten a la venda. Els podeu trobar a llibreries.