Assemblees, referèndums o consultes?

Ferran Martos

Us convido a llegir aquest article sobre les representacions socials de la participació ciutadana, que recull els resultats d’un estudi efectuat per tres investigadors: Patrícia García-Espín i Ernesto Ganuza, membres del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i Stefano De Marco, professor de la Universitat de Salamanca.

L’informe es qüestiona si la ciutadania desitja una democràcia més participativa i si vol efectivament participar més i de quina manera?.

Em sembla que és un tema interessant no només per la temàtica molt vinculada amb el context i realitat actual, sinó també per la metodologia emprada i les explicacions aportades.

Sense entrar molt en els detalls, l’estudi es basa en 16 grups de discussió que donen com a resultat quatre grans visions entre els diferents participants: aquell perfil de persones que volen un sistema complex, les persones que volen referèndums i canals expressius, un tercer grup que pensa que es una reforma impossible i els/les que diuen no a aquests processos.

La recerca evidencia que el desig per la participació ciutadana no es tradueix en un desig per reemplaçar els procediments representatius de la democràcia liberal. En el millor dels casos la participació s’entén com un complement, quan no es rebutja en termes pragmàtics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *